четвъртък, 22 ноември 2012 г.

ПЪТУВАНЕ ДО ОСТРОВ КОРФУ ЗА НОВА ГОДИНА



колектива отстъпки и промоции

Остров Корфу - едно от многото места в южната ни съседка за приятно изкарване на времето. За Нова година се пускат доста изгодни оферти за Гърция. Опс, пропуснах да кажа, че въпросният пътепис е за посрещане на Новата 2009 г., но следейки турооператорите, мисля че нещата не са се променили и, че инфото ми тук ще е актуално. Платихме около 350 лева на човек за 2 нощувки + закуски и вечери, като едната беше новогодишната. Хотелът 5 звезди: Corfu Holiday Palace Hotel. Климатът на острова е Средиземноморски - какво му трябва повече на човек :)


Hotelopia.com


Поблазни ни и мисълта да пътуваме със собствен транспорт, защото не си падаме много, много, по автобусните превози. Даже ни върнаха някой лев от агенцията и потеглихме...
В интерес на истината новата магистрала до Игуменица беше още в строеж, тъй че пътят не беше от най-добрите. Освен това за ферибота платихме 50 евро за колата в едната посока и по още десет за нас двамата. По този начин моментално оскъпихме екскурзията, но не това е най-важното. Тръгнахме от София при минус 6 градуса, през планините на Гърция температурата падна до минус 30 и вече като стигнахме Корфу беше 18 градуса над нулата. Та по този повод се сдобихме предновогодишно с по една хубава настинка. Но слизайки от ферибота в Керкира (столицата) сякаш се озовахме в един друг свят със страхотен климат и приветливи хора. Само дето малко трудно асимилираш мисълта, на фона на портокаловите дръвчета и хубавото време, че след един ден си отива старата година. Неслучайно тук туристическия сезон е доста дълъг - от Великден, та чак до края на октомври. Има и много неща, който могат да се видят. Единственият недостатък е, че гърците мнооооого почиват - като почнат няколко дни преди Коледа и изкарват до към 10 януари. Та по този случай някои от забележителностите бяха затворени. Но все пак успяхме да видим нещо:

1. Дворецът Ахилейон - на около 10 км южно от столицата



Помпозният дворец е построен за нуждите на австрийската императрица Сиси, която е била влюбена в тази част на Гърция и е прекарвала тук всяко лято. Освен това е била голям почитател на гръцката митология и поради тази причина вилата е кръстена на гръцкия герой Ахил. Наред с луксозната обстановка вътре, впечатление прави и огромната и красива градина около двореца. В нея могат да се видят двете статуи на Ахил, както и такава на самата Сиси.

2. Двете крепости - старата и новата





Първата е още от византийско време, а другата е построена през 1576 година, за да се защити населението на града от османското нашествие. Заслужава си да се види гледката, която се разкрива от тях.

3. Палеокастрица - може би най-красивата част от острова. Тук може да се насладите на прекрасни плажове, дискретно скрити между високи скали, както и на много романтични заведения.


4. Liston - дело на архитекта Лесер, който я е направил досущ като световноизвестната улица "Риволи", намираща се във френската столица Париж. И тук изобилства от множество кафенета и магазини.


5. Старата част на Керкира и пристанището - думите са излишни. Просто се разходете.




Други по-известни забележителности в столицата Керкира, които обаче за съжаление бяха затворени са църквите св. Спиридон и Moni Vlachernon, музеите на Азиатското изкуство и Археологическия, и т.н. Може би Корфу е най-известен с хвърлянето на глинени съдове от терасите. Този обичай се провежда на Великден и има за цел да прогони злите духове. С него се открива официално и туристическия сезон. Може би това ще е причината, за да посетя острова отново :).














2 коментара:

  1. прекрасни снимки - страшно много ми харесват - прекрасен пътепис - мерси че го споделихте тук с всички нас - поздрави и до скоро и лек ден на всички

    ОтговорИзтриване
  2. Александър Давидов6 май 2013 г. в 23:24

    Благодаря Ви за милите думи :). Всичко най-хубаво и от мен. Поздрави.

    ОтговорИзтриване