понеделник, 26 ноември 2012 г.

ФОТОРАЗХОДКА: ЗИМНА ВИЕНА



колектива отстъпки и промоции



1. Кметството на града


2. Виенската опера






3. Създадената като пародия на луксозната Държавна опера - Vienna Opera Toilet




4. Парламентът



5. Разходка из историческия център на града





6. Паркът Пратер




7. Белведере



8. Хофбург


9. Къщата на Моцарт



10. Паметникът на Съветската армия


11. Зоопаркът




12. Катедралата "Свети Стефан"




13. Църквата Карлскирхе


14. Албертина



best offers with Hotelopia



Qatar Airways NY



























четвъртък, 22 ноември 2012 г.

ПЪТУВАНЕ ДО ОСТРОВ КОРФУ ЗА НОВА ГОДИНА



колектива отстъпки и промоции

Остров Корфу - едно от многото места в южната ни съседка за приятно изкарване на времето. За Нова година се пускат доста изгодни оферти за Гърция. Опс, пропуснах да кажа, че въпросният пътепис е за посрещане на Новата 2009 г., но следейки турооператорите, мисля че нещата не са се променили и, че инфото ми тук ще е актуално. Платихме около 350 лева на човек за 2 нощувки + закуски и вечери, като едната беше новогодишната. Хотелът 5 звезди: Corfu Holiday Palace Hotel. Климатът на острова е Средиземноморски - какво му трябва повече на човек :)


Hotelopia.com


Поблазни ни и мисълта да пътуваме със собствен транспорт, защото не си падаме много, много, по автобусните превози. Даже ни върнаха някой лев от агенцията и потеглихме...
В интерес на истината новата магистрала до Игуменица беше още в строеж, тъй че пътят не беше от най-добрите. Освен това за ферибота платихме 50 евро за колата в едната посока и по още десет за нас двамата. По този начин моментално оскъпихме екскурзията, но не това е най-важното. Тръгнахме от София при минус 6 градуса, през планините на Гърция температурата падна до минус 30 и вече като стигнахме Корфу беше 18 градуса над нулата. Та по този повод се сдобихме предновогодишно с по една хубава настинка. Но слизайки от ферибота в Керкира (столицата) сякаш се озовахме в един друг свят със страхотен климат и приветливи хора. Само дето малко трудно асимилираш мисълта, на фона на портокаловите дръвчета и хубавото време, че след един ден си отива старата година. Неслучайно тук туристическия сезон е доста дълъг - от Великден, та чак до края на октомври. Има и много неща, който могат да се видят. Единственият недостатък е, че гърците мнооооого почиват - като почнат няколко дни преди Коледа и изкарват до към 10 януари. Та по този случай някои от забележителностите бяха затворени. Но все пак успяхме да видим нещо:

1. Дворецът Ахилейон - на около 10 км южно от столицата



Помпозният дворец е построен за нуждите на австрийската императрица Сиси, която е била влюбена в тази част на Гърция и е прекарвала тук всяко лято. Освен това е била голям почитател на гръцката митология и поради тази причина вилата е кръстена на гръцкия герой Ахил. Наред с луксозната обстановка вътре, впечатление прави и огромната и красива градина около двореца. В нея могат да се видят двете статуи на Ахил, както и такава на самата Сиси.

2. Двете крепости - старата и новата





Първата е още от византийско време, а другата е построена през 1576 година, за да се защити населението на града от османското нашествие. Заслужава си да се види гледката, която се разкрива от тях.

3. Палеокастрица - може би най-красивата част от острова. Тук може да се насладите на прекрасни плажове, дискретно скрити между високи скали, както и на много романтични заведения.


4. Liston - дело на архитекта Лесер, който я е направил досущ като световноизвестната улица "Риволи", намираща се във френската столица Париж. И тук изобилства от множество кафенета и магазини.


5. Старата част на Керкира и пристанището - думите са излишни. Просто се разходете.




Други по-известни забележителности в столицата Керкира, които обаче за съжаление бяха затворени са църквите св. Спиридон и Moni Vlachernon, музеите на Азиатското изкуство и Археологическия, и т.н. Може би Корфу е най-известен с хвърлянето на глинени съдове от терасите. Този обичай се провежда на Великден и има за цел да прогони злите духове. С него се открива официално и туристическия сезон. Може би това ще е причината, за да посетя острова отново :).














вторник, 20 ноември 2012 г.

ЕДНОДНЕВНИ ДЕСТИНАЦИИ: СЪРБИЯ - ПОГАНОВСКИ МАНАСТИР



колектива отстъпки и промоции

Погановският манастир се намира съвсем близо до Калотина, на около 25км от границата, посока Пирот. Носи името на свети Йоан Богослов и е една много приятна дестинация за почивния ден (поне по мое мнение). Природата около него е направо уникална - това е едно от местата, което трябва задължително да се посети. Хубаво е да се направи през топлия сезон, за да може да се съчетае, така да се каже, полезното с приятното. До манастира има една наистина много добра кафана (кръчма). Честно да си призная първото посещение на Погановския манастир беше заради кръчмата - едни наши приятели ни я похвалиха. Но определено и манастирът си заслужава.
Пътят преминава през ГКПП - Калотина. Две неща трябва да не забравите преди да тръгнете - застраховка "Зелена карта" за автомобила и червения международен паспорт. По принцип пускат и с лична карта, а веднъж не ми искаха и застраховката, но по-добре не рискувайте. Вземете си ги и двете, за да не се наложи да се връщате обратно. Минавайки границата сякаш се връщате в началото на развития социализъм. Пълно е с автомобили от 70-те години на миналия век - особено родното югославско производство "Застава" - та. По-бедните селяни са още с волските каруци. В момента пътят е в строеж и от сръбска страна доста често се образува опашка от ТИР-ове и двупосочното движение се изнася само в едната лента. Съжалявам за лиричното отклонение, но бях длъжен да го направя. След преминаването на сръбска страна (дано да не попаднете на колоните от гастарбайтери, пътуващи от/към Турция през летния сезон, но това си е до късмет) се преминава транзит през Димитровград (Цариброд). Продължава се още малко и след около 5 км има отклонение за село Суково. След това вече се "гонят" табелките за Погановски манастир. На път ще Ви бъде и Суковския манастир, който не е толкова стар и хубав като другия, но си заслужава да се разгледа за петнайсетина минути. Манастирът е женски и е под закрила на държавата. След него пътят продължава да криволичи покрай река Ерма и става много тесен. Има каменни тунели, през които е абсурдно да се разминат две коли или да мине например автобус.




Самият Погановски манастир е разположен близо до пътя, на брега на реката. Датира от 14 век. Преди да влезете в него, трябва да имате едно наум, че може да не Ви пуснат вътре, ако не сте подходящо облечени. Може да видите и този интересен надпис:



Но да се разходите из двора и да му се полюбувате отвън няма да имате никакви проблеми.



Интересен факт е, че повече от 40 години църквата е влизала в пределите на България и най-известната и икона (двустранната икона от Поганово) днес може да се види в криптата на храм - паметника св. Александър Невски. Имате възможност да запалите свещичка или да си купите нещо за спомен.
След като разгледате не пропускайте възможността да опитате сръбска скара в близката кръчма. Пред нея има широк паркинг, както и детска площадка. Имайте само впредвид, че заведението работи сезонно - от късна пролет до ранна есен. Тук, както и в манастира, се приемат всякакви пари - лева, евро, динари, така че не е необходимо да обменяте предварително, тъй като курсът е приемлив. Двама човека за около 20 лева може да преядете със скара, домашни пържени картофи, салата и бира. За храносмилане няма да е лошо да си направите разходка по поречието на реката и чак след това да поемете обратния път.



Може да посетите и близкия Пирот за един хубав пазар на плодове, зеленчуци или месо на много добри цени.





Hotelopia.com



Qatar Airways - World's 5-star airline